Tájékoztatás gépjárműadóról!

2021. január 1-jétől 

a gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az állami adó- és vámhatóság fogja ellátni

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény több pontban is érintette a gépjárműadóztatás kérdését.A módosulás kapcsán az adóhatósági feladatokat a belföldi gépjárművek utáni gépjárműadóban 2021. január 1-jétől már az állami adó- és vámhatóság (NAV) látja el. 

2021. január 1-jét megelőző időszakra eső gépjárműadó ügyekben továbbra is a Pókaszepetki Közös Önkormányzati Hivatal Adóhatósága az illetékes. A befolyó teljes gépjárműadó bevétel a központi költségvetést illeti meg. A 2020. december 31-ig fennálló gépjárműadó tartozásokat az önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetni.

Általánosságban a gépjármű tulajdonosoknak és üzembentartóknak továbbra sem kell majd a változásokról adatbejelentést tenni az állami adóhatóság felé. A közúti közlekedési nyilvántartási szerv a járműnyilvántartásából a január 1-jei állapotnak megfelelő adatokat január 20. napjáig közli majd az állami adó- és vámhatósággal. Ezt követően havonta frissül az adatbázis. 

Az önkormányzati adóhatóság is adatot szolgáltat az állami adó- és vámhatóság számára a 2020. december 31-én nyilvántartott adómentes gépjármű forgalmi rendszámáról és a gépjármű üzembentartójának, tulajdonosának azonosító adatairól, valamint a mentesség jogcíméről, így ezekről az adózóknak külön bejelentést nem kell tenniük. Az adóelőírásokat tartalmazó határozatokat 2021. évtől az állami adóhatóság postázza az érintetteknek. A változásokkal kapcsolatos információk, majd az állami adó- és vámhatóság hivatalos honlapján lesznek rövidesen megtekinthetők.

További információk a 0692/584-006/12 melléken.

Jó egészséget és kellemes ünnepeket kívánunk minden kedves ügyfelünknek!

Pókaszepetk, 2020. december 11.

Szekeresné Kovács Fatime

adóügyi főelőadó

Skip to content